Just nu – 49 kr

Renovräkt!

Utgiven 15 mars 2019
ISBN Mjukband 978-91-87777-53-0
Antal sidor 192
Mått 125x210 mm

Renovräkt!

Hyresvärdars makt(spel) och hur du tar striden

Av Dominika V. Polanska, Sarah Liz Degerhammar, Åse Richard, Ruhani

Fakta

Känner du dig överkörd av din hyresvärd? Har hyran rakat i höjden efter en renovering? Skulle du vilja säga ifrån, och stå upp för det som hemmet ska vara – en rättighet?

Renovräkningar, kraftiga hyreshöjningar i samband renoveringar som tvingar boende att flytta, blir allt vanligare i Sverige. Men de drabbades egna erfarenheter saknas i den allmänna debatten.

I handboken Renovräkt kartläggs 18 härskartekniker som fastighetsägare använder för att driva igenom sin vilja. Men här samlas också strategier som boende använt för att göra motstånd.

Boken är pedagogiskt uppbyggd med exempel ur verkligheten, en verktygslåda med råd och tips och en ordlista med de viktigaste termerna att hålla reda på i debatten. Boken är en praktisk guide i motstånd, men riktar sig också till alla som är intresserade av bostadsfrågor och av hur makt utövas i vårt samhälle.

Författarna är forskare och aktivister som under flera år följt bostadsområden där renovräkningar pågår.

Dominika V Polanska är docent i sociologi vid  Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet och forskar om stadsomvandling,  bostadspolitik, civilsamhälle och urbana sociala rörelser. Hon är medredaktör till boken Ockuperat! Svenska husockupationer från 1968 till idag (kommande på Verbal förlag, 2019).

Sarah Liz Degerhammar är aktiv i bostadsorganisationen Ort till ort och medlem i redaktionskollektivet för Tidningen Brand. Hennes forskningsinsatser har berört frågor om demokrati i stadsomvandlingsprocesser, medborgardialog, gentrifiering samt hyresgästers rättigheter.

Åse Richard doktorand i kulturgeografi vid Institutet för bostads- och urbanforskning, har följt bostadsområden som redan 2010 visade tydliga tecken på renovräkning. Hon skriver om bortträngning och stadsutveckling, och har en bakgrund som bland annat journalist och civilingenjör.

Ruhani är frilansande illustratör och har studerat pedagogik på Konstfack. Idag är hen nyexaminerad bild- och medialärare.

Just nu – 49 kr

Du kanske också är intresserad av...

Renovräkt!

Utgiven 15 mars 2019
ISBN Mjukband 978-91-87777-53-0
Antal sidor 192
Mått 125x210 mm

Omslag och pressbilder

Klicka för att hämta högupplösta versioner!
Ange alltid vid publicering: Foto: Verbal förlag.