Förboka – 80 kr inkl. frakt

Renovräkt!

Kommer ut mars 2019 (prel.)
ISBN Mjukband 978-91-87777-53-0
Antal sidor 192
Mått 125x210 mm

Renovräkt!

Hyresvärdars makt(spel) och hur du tar striden

Av Dominika V Polanska, Sarah Liz Degerhammar, Åse Richard, Ruhani

Fakta

Känner du dig överkörd av din hyresvärd? Har hyran rakat i höjden efter en renovering? Skulle du vilja säga ifrån, och stå upp för det som hemmet ska vara – en rättighet?

I handboken Renovräkt kartläggs de härskartekniker – som osynliggörande, hot och otillgänglighet – som fastighetsägare använder för att driva igenom sin vilja. Men här samlas också strategier som boende använt för att ta sig plats i det pågående maktspelet och skapa en kollektiv motmakt.

Renovräkningar, kraftiga hyreshöjningar i samband renoveringar som tvingar boende att flytta, blir allt vanligare i Sverige. Men de drabbades egna erfarenheter saknas i den allmänna debatten, som domineras av tekniska och ekonomiska argument. Författarna har under flera år följt bostadsområden där renovräkningar pågår och vill synliggöra det omfattande motstånd som nu växer fram runt om i landet.

Handboken är till för alla som är intresserade av bostadsfrågor, liksom för aktivister och hyresgäster som vill ta upp kampen. Men boken kan också användas som en praktisk guide i motstånd för alla som vill granska hur makt utövas i vårt samhälle och hur den kan synliggöras.

Dominika V Polanska är docent i sociologi vid  Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet och forskar om stadsomvandling,  bostadspolitik, civilsamhälle och urbana sociala rörelser. Hon är medredaktör till boken Ockuperat! Svenska husockupationer från 1968 till idag (kommande på Verbal förlag, 2019).

Sarah Liz Degerhammar är aktiv i bostadsorganisationen Ort till ort och medlem i redaktionskollektivet för Tidningen Brand. Hennes forskningsinsatser har berört frågor om demokrati i stadsomvandlingsprocesser, medborgardialog, gentrifiering samt hyresgästers rättigheter.

Åse Richard är kulturgeograf vid Institutet för bostads- och urbanforskning i Uppsala och har på nära håll följt utvecklingen i sitt eget bostadsområde, som redan 2010 började visa tydliga tecken på renovräkning. Hon har tidigare arbetat för DemokratiAkademin.

Ruhani är frilansande illustratör och har studerat pedagogik på Konstfack. Idag är hen nyexaminerad bild- och medialärare.

Förboka – 80 kr inkl. frakt

Du kanske också är intresserad av...

Renovräkt!

Kommer ut mars 2019 (prel.)
ISBN Mjukband 978-91-87777-53-0
Antal sidor 192
Mått 125x210 mm

Omslag och pressbilder

Klicka för att hämta högupplösta versioner!
Ange alltid vid publicering: Foto: Verbal förlag.