Ungerskt ambassadråd störde bokrelease

(Pressmeddelande 2018-06-14)

Igår släpptes journalisten Joakim Medins reportagebok Orbánistan: Rädsla och avsky i det illiberala Ungern. Under samtalet på releasefesten på Folkoperan begärde Ungerns förste ambassadråd Péter Győri ordet för att rikta frän kritik mot Joakim Medins bild av Ungern. Många av gästerna upplevde att stämningen blev obehaglig när ambassadrådet vägrade sluta prata och dessutom påhejades av flera närvarande svensk-ungrare.

– Det är i sig inget konstigt med kritiska frågor under ett sådant här samtal, men när en hög diplomat från en främmande stat kräver att få hålla en mindre föreläsning där han läxar upp en journalist över en bok som han inte ens har läst så känns det obehagligt, säger Per Björklund, förläggare på Verbal förlag.

Joakim Medin menar att agerandet är talande för den ungerska regeringens syn på kritiska röster, både utomlands och inom landet.

– Viktor Orbáns regering och ungerska ambassader har i flera år gått till frontalangrepp mot utländska medier, inklusive enskilda journalister, som granskar Orbáns politik eller bara ger en röst åt regeringskritiker. All sådan journalistik avfärdas som ”politiskt motiverade attacker mot den ungerska nationen”, precis som när EU-kommissionen, FN-organ eller andra internationella aktörer kritiserar Orbáns styre. Utspelet från den ungerska ambassaden i Sverige är ännu ett exempel på denna hållning och visar även varför situationen för yttrandefriheten i Ungern har blivit ansträngd under de senaste åren, säger han.

En av gästerna på eventet vittnade efteråt om att han utsatts för ett antisemitiskt påhopp under en diskussion med närvarande Orbán-anhängare.

– Vi tar det på stort allvar. Man måste kunna ta del av en kritisk diskussion om den politiska utvecklingen i Ungern utan att riskera att utsättas för den sortens grova påhopp, säger Per Björklund.

Vid frågor, kontakta:

Joakim Medin
073-5565518
info@joakimmedin.se

Per Björkund
073-5890370
per@verbalforlag.se