Vi ställde några frågar till Victoria Rixer, vars debutroman Kriget, pappa. Ett tillförlitligt sifferminne, precis har kommit från från tryckeriet.
Vad handlar din bok om?
– I centrum står en något udda och älskansvärd pappa och en vuxen dotter, som både tillsammans och var och en för sig brottas med frågor som: vad är det som gör att vi blir som vi blir? Vad är vi beredda att göra för att få höra till en gemenskap? Vilka kan vi vara och vad är möjligt att säga inom ramen för den här familjen, det här samhället? En svårbegriplig farfar spelar också en viktig roll. I bakgrunden finns en familjehistoria som sträcker sig från ett kök i ett villaområde i Värmland via en barnhemssal i Tammerforstrakten och mentalsjukhuset Beckomberga till inbördeskrigets Finland 1918. Där finns migration, diskriminering, psykisk ohälsa och krig; både sådana som handlat om ideologi och nationsgränser och sådana som en människa kan behöva utkämpa på egen hand. Och så handlar boken om att kämpa för att älska, trots att man är fucked up!
Är det en självbiografisk roman?
– Jag har skrivit den med utgångspunkt i biografiskt material: bandade samtal med min egen pappa, dagböcker och fotoalbum efter mina farföräldrar, brev, polisrapporter och sjukhusjournaler. Men jag har tagit hjälp av fiktionen för att tydliggöra vissa konflikter och lojaliteter som jag har velat undersöka. Boken är ett reportageliknande personporträtt med nedslag i den finska och sverigefinska historien.
Varför ville du skriva den här boken?
– På ett personligt plan var det nog ärligt talat dödsskräck som sparkade igång mig. Jag hade en period då jag förtidssörjde människor som sannolikt kommer att dö ifrån mig – min pappa i synnerhet, trots att han hävdar att han kommer att leva för alltid – och med dem deras berättelser och livssyn. Jag ville skynda mig att fånga åtminstone en liten del, och den här boken är ett första försök. Men i botten ligger också en vrede eller förtvivlan över att beslutsfattare på olika nivåer uppvisar ett allt flagrantare ointresse för erfarenheter och kunskaper som folk kommer med från andra länder till Sverige. Straffmentaliteten som brer ut sig, manifesterad i exempelvis politiska förslag på militära insatser mot bostadsområden som istället skulle behöva socialt och ekonomiskt stöd. Jag hoppas att boken kan vara en droppe i den våg av motröster som måste resa sig nu, och att den kan bidra till samtal som vill förstå och öppna upp, inte låsa in och stänga ute.
Victoria Rixer bor i Stockholm och är litteraturvetare, journalist och programledare för Finnjävlarpodden på Sveriges Radio. Här kan du läsa mer om boken eller ladda ner högupplösta pressbilder. För recensionsex eller andra frågor, maila info@verbalforlag.se.