Köp nu – 199 kr inkl. frakt

Gröt – en fantastisk historia

Utgiven 15 september 2015
ISBN danskt band 978-91-87777-14-1
Antal sidor 370
Vikt ca 410 gram
Mått B135 x H210 mm

Gröt – en fantastisk historia

En fantastisk historia

Av Jana Fröberg, Vanda Lönngren

”Boken är litterär, poetisk. Jag blir nästan tårögd. … Man får ett historiskt intresse. Jag känner vördnad inför det här” – Nina Frogneborn i Meny i P1.

Recensioner m.m.: ETC, Nordegren & Epstein (Sveriges Radio P1), Nerikes Allehanda, GP, TV4 Nyhetsmorgon, Tidningen Kulturen, Södertäljeposten, Meny i P1, Tidningen Vi (endast papper), Situation Sthlm

Fakta

Gröten är världens äldsta maträtt, ändå vet vi så lite om den. Systrarna Jana Fröberg och Vanda Lönngren har rest land och rike runt i jakt på ständigt nya grötmål. De besöker Nävgrötsakademien i Värmland, går på VM i grötkokning i Skottland och kokar lyxgröt med bagarmästaren Jan Hedh. Rotar i gamla kokböcker och far till Syrien efter sedan länge bortglömda recept.

Gröt är nödföda, barnmat, gudaspis och hipstertrend. Allmogens bästa vän och klimatsmart framtidsmat. Med stor humor och mycket hjärta äter sig grötsystrarna genom flötgröt, barngröt, paleogröt och polenta. Som de nördiga historieätare de är väjer de inte för vare sig gubbjuck eller barkgröt.

Boken innehåller över 100 grötrecept, från svårlästa anvisningar på kilskriftstavlor till 2000-talets avantgardistiska anrättningar. Vissa är svårtillagade eftersom tumlare och malawiska tofsmyggor är besvärliga att komma över, men rätterna ger ändå en inblick i en avlägsen gastronomi.

Jana Fröberg (f. 1985) är utbildad konstnär. Vanda Lönngren (f. 1982) är beteendevetare. Deras debutbok är en lika ovanlig som lustfylld roadtrip genom en central del av mänsklighetens historia. Med avstamp i civilisationens vagga Mesopotamien berättar de allt som är värt att veta om gröt – och lite till.

Köp nu – 199 kr inkl. frakt

Du kanske också är intresserad av...

Gröt – en fantastisk historia

Utgiven 15 september 2015
ISBN danskt band 978-91-87777-14-1
Antal sidor 370
Vikt ca 410 gram
Mått B135 x H210 mm

Omslag och pressbilder

Klicka för att hämta högupplösta versioner!
Ange alltid vid publicering: Foto: Malin Sydne.