Slutsåld
Finns i handeln som e-bok.

Grip till varje pris

Utgiven 7 maj 2014
ISBN danskt band 978-91-87777-02-8
ISBN e-bok 978-91-87777-08-0
Antal sidor 252
Vikt ca 390 gram
Mått B135 x H210 mm

Köp e-bok från Bokus eller Adlibris

Grip till varje pris

Falkarna, CSG och de rättsvidriga väktarmetoderna 1996–2014

Av Kolbjörn Guwallius

En klassisk granskning, ett gräv över tid, en viktig bok — Tidskriften Scoop Dramatisk, spännande och välskriven — BTJ-häftet Storartad journalistik. Boken avslöjar ett vådligt snedsteg i vårt rättssamhälles dunkel — Situation Sthlm Gedigen granskning — Litteraturmagazinet Välbehövlig granskning, kittlande som det största äventyr — Sydsvenskan Väldigt övertygande — SVT Kulturnyheterna

Fakta

[Boken är slutsåld  men finns i en ny uppdaterad utgåva här!]. Bevakningsföretaget CSG anlitas av bland andra SL och Stockholms stad trots att de arbetar med otillåtna metoder i jakten på klottrare. Efter en artikelserie i Svenska Dagbladet hösten 2011 bedyrade företaget att allt var missuppfattat och att de följer regelverket.

Journalisten och författaren Kolbjörn Guwallius som först kom de olagliga metoderna på spåren har grävt vidare. Genom tidigare okänt bevismaterial och nya intervjuer avslöjar han hur CSG hela tiden har ljugit på direkta frågor och än idag arbetar med civilklädda och gömda väktare och ett eget fotoregister över misstänkta. Allt i strid med personuppgiftslagen och reglerna för bevakningsföretag.

Commuter Security Group är den självklara fortsättningen på den skandalomsusade Civila Spaningsgruppen (Falkarna) på Falck Security, vars maskerade väktare jagade klottrare i tunnelbanan omkring millennieskiftet. Upplägget sprack i en stor muthärva och uppmärksammad registerskandal.

Kolbjörn Guwallius visar också att det inte bara är CSG som arbetar med civilklädda väktare i jakten på klottrare. Samtliga stora svenska bevakningsföretag har i någon utsträckning gjort detsamma. Snart har de olagliga metoderna tillåtits pågå i två decennier. Efterord av Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

Ur Mårten Schultz efterord:

Vi har att göra med en demokratifråga, men en demokratifråga som har fått för litet uppmärksamhet. Kolbjörn Guwallius granskning är därför betydelsefull. Det är demoraliserande fakta som exponeras när skuggorna jagas bort. De uppgifter som jag själv hört sedan länge från såväl graffitimålare och klottrare som före detta anställda vid säkerhetsföretag återfinns här, bland många andra och ofta värre saker.

Missa inte uppföljande e-boken Förneka till varje pris (ingår i e-boksutgåvan av Grip till varje pris).

Slutsåld

Du kanske också är intresserad av...

Grip till varje pris

Utgiven 7 maj 2014
ISBN danskt band 978-91-87777-02-8
ISBN e-bok 978-91-87777-08-0
Antal sidor 252
Vikt ca 390 gram
Mått B135 x H210 mm

Köp e-bok från Bokus eller Adlibris

Omslag och pressbilder

Klicka för att hämta högupplösta versioner!
Ange alltid vid publicering: Foto: Verbal förlag.